De politie in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft woensdag een 46-jarige man aangehouden. Hij zou in Keulen hebben geprobeerd de eigenaar van de zeven schilderijen die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam werden geroofd, af te persen.

Dat heeft Ulrich Bremer van het Openbaar Ministerie in Keulen laten weten aan de krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam bevestigt de aanhouding. ''Er liep al een losstaand onderzoek tegen de man. Daarin hebben wij samengewerkt met de Duitse justitie'', zegt een woordvoerder van het OM in Rotterdam.

De schilderijen zijn eigendom van de Triton Foundation. De aangehouden man zou de kunstwerken aan die stichting hebben aangeboden, maar het is nog onduidelijk of hij daadwerkelijk bij de roof betrokken was of dat het om een bedrieger gaat.

Eveneens is nog onduidelijk welke rol de twee advocaten speelden die betrokken waren bij de onderhandelingen in de poging tot terugverkoop van de schilderijen. Onderzocht wordt of zij zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten.

Hoofdverdachte

Het onderzoek naar de Kunsthalroof, die oktober vorig jaar plaatsvond, blijft tot nieuwe ontdekkingen leiden. Zo werd vorige week bekend dat gestolen schilderijen zijn gefotografeerd in het huis van hoofdverdachte Radu Dogaru.

De foto's werden aangetroffen op de laptop die werd opgegraven in een tuin in het dorpje Carcaliu, de woonplaats van de hoofdverdachte.

Uitleveren

Het verzoek van de verdachten om uitgeleverd te worden aan Nederland, heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam nog niet bereikt, zegt een woordvoerster. ''Als we dat verzoek krijgen, bespreken we dat met de Roemeense autoriteiten. Er is ons veel aan gelegen om de zaak tot een goed einde te brengen, maar ons uitgangspunt is wel dat de verdachten niet de rechtsgang bepalen.''

In theorie is het wel mogelijk dat het verzoek wordt gehonoreerd, maar dat is vooral afhankelijk van de inhoud van het verzoek. Zo is het ook nog steeds mogelijk dat de Nederlandse autoriteiten te zijner tijd vragen om de uitlevering van de verdachten, maar dat is vooralsnog niet de bedoeling. Het onderzoek is in Nederland nog steeds in volle gang.