De ochtendspits was donderdag opvallend druk. Op het hoogtepunt, rond kwart voor negen, stond er op de Nederlandse snelwegen 350 kilometer file

Normaal rond die tijd op donderdag is dat 180 kilometer. Dat meldde de ANWB. Om tien uur stond er nog 110 kilometer file, maar de totale lengte nam snel af.

 ''Overal in het land zorgen losse sneeuw- en hagelbuien voor verkeershinder, ongevallen en files'', aldus een woordvoerder. Op de A13 (Den Haag-Rotterdam) stond om tien uur 10 kilometer file na een ongeval. En ook op de A12 (Utrecht-Den Haag) stond rond die tijd bij Nootdorp een file van 10 kilometer, na een ongeval waarbij een motorrijder betrokken was.

Bij vrijwel alle ongevallen bleef het beperkt tot blikschade en lichte verwondingen.

Ook voor vrijdag wordt er sneeuw voorspeld.

Ongevallen

Vooral Oost-Brabant werd getroffen door sneeuw en ijzel. De A50 (Eindhoven-Oss) was na een ongeval en vanwege de ijzel enige tijd dicht tussen Veghel en Nistelrode. Rond Eindhoven en rond de stad Groningen stond het verkeer vast na diverse ongevallen.

De Utrechtsebaan bij Den Haag is volgens de VerkeersinformatieDienst (VID) mogelijk tot een uur of elf afgesloten nadat daar vier auto's op elkaar botsten. In een van de auto's zit een zwangere vrouw. Een ambulance is onderweg om haar in veiligheid te brengen.

Volgens de woordvoerder van de VID speelt de laagstaande zon het verkeer in het land parten. Veel weggebruikers klagen via Twitter dat ze verblind worden door de zon. 

Actueel weerbericht l Filenieuws 

Lezersfoto's van het winterweer l Stuur zelf foto's in