Op diverse plaatsen in Nederland zijn in de nacht van dinsdag op woensdag temperatuurrecords gesneuveld.

Dat blijkt uit gegevens van weeronline.nl woensdag. In de tweede periode van tien dagen in maart is het nog nooit zo koud geweest ergens in Nederland.

Op verschillende plaatsen in Nederland vroor het streng (-10). In het Limburgse Ell liep het kwik zelfs terug tot -13,3. In Limburg ligt tevens vijf tot twintig centimeter sneeuw. Rond Ell is dat zo'n zes centimeter. De minimum temperatuur in Eindhoven bedroeg -11,9.

Daarmee is het oude record van 1962 van -9,7 graden verbroken. De eerste dagen van maart is het wel eens kouder geweest. Zo vroor het in 2005 -14,5 graden en in 1971 -13,9, deze temperaturen werden echter gemeten in de eerste tien dagen van maart.

"In januari vonden we het al bijzonder dat het meer dan 10 graden vroor, maar dit is echt bizar", zegt een woordvoerder. Vorst is niet vreemd in maart en kan ook nog in april voorkomen, maar zulke strenge vorst komt zelden voor.

Wind

Ook in de achterhoek vroor het streng met -12,3, evenals op de Veluwe met -11,0. Door de wind voelt het tevens nog een stuk kouder. In het zuiden zorgde de wind voor een gevoelstemperatuur van -15.

Maandag werd ook al een record verbroken. Sinds 1982 werd het nog niet zo koud op 11 maart.

Droog

Woensdag wordt er langzaam minder koude lucht aangevoerd. Wel trekken er met de noordwestelijke stroming enkele sneeuwbuien over het land. De middagtemperatuur aan de kust ligt rond de 4 of 5 graden, terwijl het in het binnenland net boven het vriespunt blijft met 1 graden.

In de nacht van woensdag op donderdag gaat het opnieuw vriezen met temperaturen van -5 tot plaatselijk -10.Tevens brengt de nacht enkele sneeuwbuien.

Ook donderdag kan het nog sneeuwen, maar er wordt verder veel zon verwacht. Daardoor zou het dan minder koud moeten aanvoelen dan de afgelopen dagen. Vrijdag laat de zon zich ook zien, maar later op de dag gaat het sneeuwen. Er wordt voorlopig nog geen lenteweer verwacht.

België

Het vroor woensdagochtend 10,2 graden in Ukkel (Brussel) in België. Sinds 1845 is het nooit zo koud geweest op 13 maart, aldus het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).

Op 13 maart 1845 werd het -12,6 graden en een nacht later -14,3, de laagste temperatuur ooit in maart gemeten in Ukkel. Het kan ook nog later in de maand streng vriezen, stelt het KMI. Op 20 maart 1887 werd het -10,8.

De metingen van het KMI in Ukkel zijn te vergelijken met die van het KNMI in De Bilt.

Bekijk het actuele weerbericht