Burgemeester Rob Bats van Haren heeft zijn ontslag aan de koningin aangeboden.

Aan het begin van de raadsvergadering las Bats zijn verklaring voor waarin hij aankondigde dat hij per 1 april ontslag neemt. Later tijdens de vergadering gaf hij aan te zullen wachten tot er een vervanger voor hem is gevonden.

Het college van Haren zal in dezelfde samenstelling blijven zitten, verklaarde locoburgemeester Theo Sieling.

Bats zei dinsdagavond dat hij het rapport vorige week woensdag al in handen had. Hij had ''er toen geen goed gevoel over.''

''Ik had toen mijn conclusie al getrokken'', aldus de burgemeester, die echter tot dinsdag wilde wachten om in de raad verantwoording af te leggen.

'Uitdagingen'

''Om als burgemeester in Haren met de enorme uitdagingen die er liggen om te kunnen gaan en om daaraan leiding te kunnen geven, moet je volle steun en draagvlak hebben'', verklaarde Bats. ''Ik ben er sinds vorige week woensdag van overtuigd en vastbesloten dat ik dat niet meer kan als uw burgemeester.''

De toon van het vorige week gepresenteerde rapport van een commissie onder leiding van Job Cohen over de rellen viel Bats tegen. ''Die lag meer bij de burgemeester dan ik had gedacht.''

Rapport

Ook baalt hij van een aantal conclusies uit het rapport.

''Ik wijs de conclusies niet af maar stel ze wel ter discussie voor alle burgemeesters die in de toekomst verstrikt dreigen te raken in het net van taken, rollen en bevoegdheden.''

Zo zou Bats in deze situatie opnieuw GRIP 3, een alarmfase waardoor er meer hulpdiensten opgetrommeld kunnen worden, afgeven. Het rapport stelde juist dat die maatregel complicerend en verwarrend werkte.

Duidelijk was dat de veiligheidsregio niet bereid was zonder GRIP 3 meer mensen in te zetten, aldus de burgemeester. Ook gaf Bats nogmaals aan dat hij dacht dat er 250 man mobiele eenheid beschikbaar was, iets wat achteraf niet zo bleek te zijn.

Beschikbaar

Bats gaf in zijn verklaring meermaals aan beschikbaar te zijn voor Haren en andere gemeenten om mee te denken over de oplossing voor de problemen waar hij tijdens de rellen tegenaan liep.

''De leerervaringen van Haren zullen we in alle gemeenten moeten toepassen, en samen met de aanbevelingen zullen alle betrokken instanties in Nederland stappen moeten zetten.''

Korpschef

Oscar Dros, de korpschef van de politie in Noord-Nederland, blijft in functie. Dat liet een woordvoerder van de politie desgevraagd weten.

De politiechef heeft kennis genomen van het ontslag van Bats en respecteert dat ook. Maar tegelijk maakt de korpschef ''zijn eigen afwegingen'', aldus de woordvoerder. Het korps is na de rellen aan de slag gegaan met een aantal verbeterpunten en ''Dros gaat die periode afmaken''.

'Verjaardagsfeestje'

De zogenoemde Facebookrellen ontstonden toen duizenden jongeren zich op 21 september in Haren verzamelden voor het 'verjaardagsfeestje' van het 15-jarige meisje Merthe.

De uitnodiging voor het feest was per ongeluk bij tienduizenden gebruikers van Facebook terechtgekomen.

Lees reacties uit de politiek