Bij een pluimveebedrijf in Lochem is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om de milde variant van het virus, maar omdat die kan muteren tot de zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant moet het bedrijf worden geruimd.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Het Gelderse bedrijf heeft 85 duizend legkippen en drie stallen met buitenuitloop. Vanaf dinsdagmiddag geldt in een zone van een kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Binnen het gebied liggen drie andere pluimveebedrijven. De dieren op deze bedrijven worden de komende dagen gecontroleerd op vogelgriep. De bedrijven moeten hun pluimvee de komende tijd binnen houden.

Enorm verlies

PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken reageert geschrokken en noemt de ruiming van het bedrijf een ''enorm verlies'' voor de boer. Van Dekken wil wel zeker weten of deze vogelgriep risico's heeft voor omwonenden, ook al omdat nog drie andere bedrijven moeten worden onderzocht.

''Wij vragen minister Edith Schippers (Volksgezondheid) uitleg te geven en zekerheid te bieden dat de volksgezondheid gewaarborgd blijft. De PvdA pleit al langer voor inenting van kippen tegen het vogelgriepvirus zodat massale ruimingen als deze niet langer nodig zullen zijn.''