In Nederland zijn momenteel 427.304 spookburgers. Afgelopen jaar kwamen er 32.000 bij. 

Daarmee groeit het aantal mensen dat niet woont op het bij de gemeente opgegeven adres sneller dan ooit, meldt RTL Nieuws dinsdag op basis van opgevraagde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De schade die deze groep veroorzaakt bedraagt volgens RTL jaarlijks tenminste honderd miljoen euro.

Spookburgers zijn mensen die onvindbaar raken, doordat ze zich bijvoorbeeld niet registreren bij een verhuizing naar het buitenland. Maar ook burgers die belasting willen ontduiken of frauderen laten zich niet op het juiste adres registeren bij de gemeente.

Amsterdam

In absolute aantallen telt Amsterdam de meeste spookburgers. Volgens het CBS waren dat er afgelopen jaar ruim 85 duizend. Een jaar eerder waren dat er nog ruim tachtig duizend, in 2010 nog bijna 77 duizend.

In Rotterdam waren er het afgelopen jaar bijna 45 duizend onvindbare burgers, in Utrecht ruim negenduizend.

Maatregelen

Het ministerie van Sociale Zaken nam vorig jaar nog maatregelen om spookburgers aan te pakken. Gemeenten mogen vanaf dit jaar bij uitkeringsinstantie UWV adresgegevens van alle inwoners opvragen, zodat zij hun eigen administratie kunnen corrigeren.

Veel spookburgers blijken namelijk onvindbaar voor de Belastingdienst, terwijl ze van het UWV wel een uitkering ontvangen.

Volgens het ministerie zijn spookburgers jarenlang niet goed geregistreerd maar wordt deze groep nu eerder ontdekt door actief adresonderzoek en huisbezoek. Met name Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doen daar veel aan, aldus het ministerie tegenover RTL Nieuws.