Jomanda krijgt definitief geen straf voor het ontraden van chemotherapie aan comédienne Sylvia Millecam. 

Volgens de Hoge Raad heeft Jomanda de actrice geadviseerd artsen te bezoeken en daarmee heeft ze voldaan aan haar zorgplicht. Millecam overleed in 2001 op 45-jarige leeftijd aan borstkanker.

In mei 1999 werd bij Millecam borstkanker geconstateerd.

Het medium zou Millecam onder meer hebben ontraden zich te laten opereren, omdat zij niet aan kanker zou lijden maar aan een bacteriële infectie. Het gerechtshof in Amsterdam sprak Jomanda in december 2010 vrij. Het Openbaar Ministerie (OM) ging bij de Hoge Raad in cassatie.

Artsen

De veroordelingen van twee alternatieve artsen blijven ook staan. Zij hebben er te weinig aan gedaan om ervoor te zorgen dat Millecam reguliere medische zorg kreeg, zo besliste het hof eerder.

De Hoge Raad is het daarmee eens. ,,De beide artsen wisten dat borstkanker als diagnose was gesteld en dat de werking van hun alternatieve geneeswijzen nooit wetenschappelijk was aangetoond'', aldus de Hoge Raad.

Millecam wees de reguliere geneeskunst af, maar de alternatieve artsen hadden haar moeten informeren over de consequenties van die keuze.

Ook hadden ze haar moeten stimuleren behandelingen te ondergaan die haar leven mogelijk hadden verlengd en haar pijn hadden verlicht. Daarin zijn de artsen te kort geschoten. De dokters kregen van het hof voorwaardelijke gevangenisstraffen van 6 en 3 weken.