Het verkeer in het zuidoosten van het land heeft dinsdagochtend in de spits last van sneeuwval. In de driehoek Maastricht-Venlo-Eindhoven staat veel verkeer in de file of wordt er langzaam gereden, meldde de ANWB.

Vooral op de A2 (Eindhoven-Maastricht) is het in beide richtingen raak. Tussen Grathem en Urmond staat 23 kilometer file, tussen Nederweert en Eindhoven 19 kilometer en tussen Vught en Best 15 kilometer. Ook op de A76 uit België kampt het verkeer met de sneeuw.

Rijkswaterstaat zegt dat automobilisten in Zuid- en Midden-Limburg tot en met de avondspits beter niet de weg op kunnen gaan als het niet hoeft. Er blijft de hele dag ernstige verkeershinder door sneeuwval.

Verkeer dat toch de weg op moet, krijgt het advies de weer- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Rijkswaterstaat meldt verder dat het verkeer zich goed aanpast aan de omstandigheden. Er is preventief gestrooid op de wegen. Daar waar nodig worden sneeuwploegen ingezet, maar die kunnen minder makkelijk hun werk doen als het verkeer in de spits vastloopt, legt een woordvoerder uit.

Sneeuwval

De sneeuw is gevallen in Noord-Brabant, Limburg, een deel van Zeeland en een klein stukje van Gelderland.

Ook het KNMI waarschuwt dinsdag nog voor langdurige sneeuwval. Het weerinstituut kondigde 'code oranje' af voor Limburg en het zuidoosten van Brabant. Inmiddels is de waarschuwing voor Brabant verlaagd naar code geel.

In grote delen van Limburg, Brabant en het zuiden van Zeeland valt er langdurig sneeuw, meldt het weerinstituut. In het zuiden en zuidoosten van Brabant en in het midden en zuiden van Limburg kan dinsdagochtend op meerdere plekken zeker 10 centimeter vallen.

Stuifsneeuw

Bovendien kan de wind stuifsneeuw en sneeuwduinen veroorzaken. De sneeuw trekt in de loop van de ochtend en middag zuidoostwaarts en verlaat in de avond ook Zuid-Limburg, verwacht het KNMI.

In het waddengebied valt de komende uren soms een lichte sneeuwbui. Ook hier waait de sneeuw soms op tot sneeuwduinen.

Minder treinen

Vanwege de sneeuwval rijden er dinsdag minder treinen in het zuiden van het land. De NS had dat maandag al aangekondigd. Het zuiden van het land wordt dinsdag zoveel mogelijk losgekoppeld van het landelijke spoornet, zegt de NS.

Door deze aanpassing is de kans kleiner dat verstoringen in het zuiden invloed hebben op de dienstregeling in de rest van Nederland. Reizigers krijgen het advies om voor vertrek de actuele reisplanners te raadplegen.

Thalys

De Thalys-treinen rijden niet door de sneeuwval. Dat heeft Thalys International dinsdagochtend meegedeeld.

De organisatie raadt reizigers aan om hun reis zoveel mogelijk uit te stellen. Ze kampt met sneeuwval op het hele Thalysnet.

Bekijk de actuele situatie op de weg l Bekijk hier het actuele weer

Bekijk de lezersfoto's van de sneeuw op NUfoto