De zeven verdachten die in voorarrest zitten op verdenking van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen, blijven voorlopig achter slot en grendel. 

Dat heeft de rechtbank in Lelystad maandag bepaald. 

Volgens de rechter is de verdenking tegen de zes minderjarigen en de vader van een van hen sterk genoeg voor verlenging van het voorarrest.

Ontkennen

De zeven verdachten ontkennen dat zij iets hebben gedaan.

Een van hen heeft eerder toegegeven dat hij de 41-jarige Nieuwenhuizen een trap tegen zijn schouder heeft gegeven.

De verdachten kregen maandag aan het eind van de zitting kort het woord. Van de zeven (zes minderjarige spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten en een vader van een van hen) zei een paar dat zij het ''verschrikkelijk'' vinden wat er is gebeurd en dat niemand dit heeft gewild.

Een van de jongens zei dat officier van justitie Joost Zeilstra ''maar wat kletst''. ''Dat vind ik gewoon. Ik mag toch zeggen wat ik vind in dit land?''

Nooit agressief

De verdachte vader, de 61-jarige El-Hasan D., gaf te kennen dat hij ''nog nooit agressief'' is geweest.

De advocaten van de verdachten hebben verzocht het voorarrest op te heffen dan wel op te schorten. De rechtbank beraadt zich daar momenteel over. Aanklager Zeilstra vindt dat de zeven vast moeten blijven zitten.

Volgens hem is er genoeg bewijs en zou de samenleving het niet begrijpen als de verdachten nu op vrije voeten zouden komen.