Twee hoofdrolspelers van de grootschalige rellen in Haren hoeven niet terug naar de cel. Dat heeft de rechtbank in Groningen besloten.

De rechtbank acht een werkstraf van 240 uur en geheel voorwaardelijke celstraffen passend. Het Openbaar Ministerie eiste eerder nog celstraffen van 8 en 12 maanden.

De twee mannen, van 18 en 25 jaar oud uit Bolsward en Niehove (Groningen), waren nadrukkelijk aanwezig in de frontlinie tijden de zogeheten Facebookrellen in Haren.

Zij staken onder meer een geparkeerde auto in brand. Hierdoor ontstond levensgevaar voor mensen die in de buurt stonden.

Aanzienlijke bijdrage

De 18-jarige dader had volgens de rechter een aanzienlijke bijdrage in het geweld, waardoor burgers uren in angst zaten. Hij moedigde anderen aan om de mobiele eenheid te lijf te gaan. De rechtbank meent echter dat hij niet de grootste aanstichter van de rellen is en dat vele anderen kwalijk gedrag vertoonden.

De 24-jarige verdachte krijgt geen cel omdat hij een baan heeft en midden in een behandeltraject zit. Beide mannen komen wel onder toezicht van de reclassering te staan.