Veel politieagenten hebben een zwakke conditie en zijn niet in staat om bij een achtervolging een verdachte aan te houden.

Volgens gegevens van de politie slaagt een op de vijf agenten (20 procent) niet voor de verplichte fitheidstest. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag.

Sinds vorig jaar moeten alle 40.000 agenten die een wapen en wapenstok dragen deze Fysieke VaardigheidsToets (FVT) jaarlijks afleggen.

Bijna 4000 agenten deden dat niet vanwege een blessure of andere gezondheidsklachten. Van de agenten die de test wel aflegden, zakten er 4500.

Parcours

De politie benadrukt dat ruim 80 procent van de deelnemers de toets binnen de streeftijd aflegt en dat nog eens 13 procent daar minder dan 20 seconden vanaf zit.

De FVT bestaat uit het afleggen van een parcours dat is gebaseerd op het dagelijkse politiewerk op straat. Bij de streeftijden is rekening gehouden met geslacht en leeftijd.

Deelname

''De deelnamecijfers strekken minder tot tevredenheid'', aldus plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie Ruud Bik.

''De komende tijd gaan we gebruiken om na te gaan waarom mensen niet hebben deelgenomen aan de toets. Zijn dat gezondheidsredenen, administratieve problemen of is er samenhang met inzet van capaciteit?''

De verschillen in opkomst tussen de voormalige regiokorpsen waren volgens de politie soms groot.