Hoewel in het rapport over de Facebookrellen in het Groningse Haren de vloer wordt aangeveegd met het optreden van de lokale driehoek, wil commissie-voorzitter Job Cohen vooral benadrukken dat de relschoppers hoofdverantwoordelijk zijn.

"Die moeten zich echt diep schamen", zei Cohen na afloopt van de presentatie van het rapport 'De weg naar Haren' tegen NU.nl.

"De relschoppers zijn nou degenen die écht verantwoordelijk zijn. Daarin zie ik ook een taak voor de ouders. Ik mag aannemen dat áls ze weten dat hun kind erbij was, er buitengewoon stevige gesprekken gevoerd zijn met de betrokken jongeren", aldus de oud-burgemeester van Amsterdam.

"De ouders die met de commissie hebben gesproken waren woedend. Het zal je gebeuren dat je kind bij zoiets als wat in Haren gebeurde betrokken raakt."

Hoewel de commissie vrijdag het rapport presenteerde, waren de hoofdconclusies donderdagavond al bekend. Cohen, die zelf gedurende vijf maanden één dag per week aan het rapport had besteed, zei daar niet van te balen. "Laat ik het zo zeggen, het geeft de hype van dit hele gebeuren nog eens weer."

Bekijk de reactie van commissie-voorzitter Job Cohen:

Achteraf praten

Tijdens de presentatie werd Cohen veel gevraagd wat hij, gezien zijn verleden als burgemeester, in bepaalde gevallen had gedaan. Een onterechte vergelijking, stelde hij.

"Ik heb mij vanaf het begin af aan gerealiseerd dat de gemeente Haren niet de gemeente Amsterdam is. Het is een kleine gemeente met één ambtenaar op het gebied van openbare orde en veiligheid. Dat was in Amsterdam totaal anders."

"Bovendien moet je niet vergeten dat er in Haren totaal geen ervaring was met wat hier plaatsvond. Laat staan dat ze wisten hoe ze het moesten duiden. Het is dan ook makkelijk om achteraf te zeggen dat ik dingen anders had gedaan. Het is wel zo dat wij constateren dat er veel zaken gewoon niet goed zijn gegaan."

Niet uniek

Cohen denkt niet dat er snel nog eens een incident van vergelijkbare proporties als Haren zal gebeuren. "Niet op deze manier. Het was een soort van 'perfect storm', Alles kwam hier bij elkaar. Dat gebeurt niet zo makkelijk."

"Aan de andere kant is het niet uniek. We zien natuurlijk wel vaker dit soort flashmobs. Nog niet zo lang geleden was er een massaal sneeuwballengevecht in Den Bosch. Dat is volgens mij prima verlopen, dus het kan best goed gaan."