Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank over de dubbele moord in het Groningse dorp Baflo op 13 april 2011.

Dat meldt het OM donderdag.

Dinsdag werd Alasam S. door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar wegens de moord op zijn vriendin Renske Hekman en op politieman Dick Haveman en poging tot moord op twee inwoners van Baflo.

Het OM had 3 weken geleden tijdens de rechtszitting levenslang geëist. Volgens de officier van justitie waren de gebeurtenissen in Baflo op de fatale avond zo gruwelijk, dat alleen een levenslange celstraf op zijn plaats zou zijn, zo betoogde hij toen.

De rechtbank ging daar niet in mee. Die vindt dat ''terughoudendheid'' moet worden betracht bij het opleggen van de zwaarst mogelijke straf in Nederland. Het OM berust daar nu in.

Overgenomen

Eigenlijk heeft de rechtbank de hele redenering van het OM overgenomen, zoals het feit dat S. die avond toerekeningsvatbaar was, aldus een woordvoerster.

''Die 28 jaar is natuurlijk al een zeer behoorlijke en lange straf.'' Advocaat Mathieu van Linde van S. beraadt zich nog op het vonnis. Hij verwacht nog een week nodig te hebben voor een beslissing over hoger beroep.