Als het kans van slagen had zou Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak,  'desnoods morgen' een euthanasieverzoek indienen. 

Dat zei M. op de eerste dag van de behandeling van zijn hoger beroep. M., die zich een 'slecht mens' noemde, vertelde na zijn arrestatie in december 2010 een aantal keer in hongerstaking te zijn gegaan.

"Maar het is niet zo dat ik pillen aan het sparen of touwen aan het vlechten ben", zo voegde M. daaraan toe.

Ook M.'s advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker benadrukten tijdens een schorsing van de zitting dat M. op dit moment niet suïcidaal is. In dat geval zou hij onder 24 uurscameratoezicht moeten worden geplaatst. Dergelijk toezicht was eerder lange tijd van toepassing op M.

Objectief

M. heeft dinsdag openlijk getwijfeld aan de objectiviteit van het gerechtshof. Na enkele uren ondervraging door de raadsheren van het hof raakte M. duidelijk geïrriteerd door de vragen.

Vooral toen het ging over de chatsessies op internet van M. met andere pedofielen, meende hij dat het hof het verhoor een bepaalde richting in wilde sturen.

''Ik merk de hele tijd een bepaalde suggestie", aldus M. Hofvoorzitter Helma Tilleman sprak dat tegen.

De chats zijn belastend voor M., omdat ze in tegenspraak lijken met M.'s verklaring dat zijn seksuele voorkeur zijn leven vooral tot één lange lijdensweg hebben gemaakt. In de chats wordt veelvuldig opgeschept over wat M. met kinderen heeft gedaan.  

Boos

Een van M.'s advocaten, Wim Anker, greep op zeker moment in, om de verslechterende sfeer tussen zijn cliënt en het hof tot staan te brengen. Anker vroeg tijd om met M. te kunnen overleggen. Het hof heeft dat toegestaan.

Vorig jaar, bij de rechtbank, kon Robert M. evenmin met zijn rechters overweg. Ook hen verweet hij - van meet af aan - een gebrek aan objectiviteit. Tijdens het uitspreken van het vonnis werd M. zo boos dat hij een bekertje water naar rechtbankvoorzitter Frans Bauduin smeet.

Feitenbehandeling

M. staat vanaf dinsdag in hoger beroep terecht voor het - vaak ernstig - misbruiken van 67 kinderen.

Het hof heeft 10 dagen uitgetrokken voor het proces. Dinsdag is gereserveerd voor de feitenbehandeling en het verhoor van de 29-jarige M.

Voorzitter Helma Tilleman zei dat het niet de bedoeling is om alles wat vorig jaar al bij de rechtbank is besproken, opnieuw te doen. Het hof heeft nog tal van vragen die destijds niet aan de orde zijn gekomen. De rechtbank veroordeelde M. vorig jaar tot 18 jaar cel en tbs.

Robert M. heeft zich dinsdag andermaal bereid getoond volledig open te verklaren over de ontwikkeling van zijn seksuele voorkeur voor (zeer) jonge kinderen.

Details

M. is dinsdag in pak naar de zitting gekomen. Hij verklaarde bij zijn eerder afgelegde bekentenissen te blijven. In het vooronderzoek is M. in totaal 225 uur verhoord. Hij heeft veel van het misbruik tot in de kleinste details opgebiecht.

Voor het hof bleek hij, net als eerder bij de rechtbank, strijdbaar en erop gebrand uit te leggen hoe zijn geaardheid zich heeft ontwikkeld. De nu 29-jarige M., geboren en opgegroeid in Letland, kwam er in zijn vroege puberteit achter dat hij seksuele gevoelens had voor heel jonge kinderen.

Libidoremmer

In 2002, in de periode dat hij naar Nederland kwam, vond hij dat hij niet langer moest piekeren en er iets aan zijn seksuele gevoelens voor kinderen moest doen.

Actie bleef niettemin uit, want M. wist niet waar hij het zoeken moest: ''Ik zag de alternatieven toen simpelweg niet." Robert M. zei dat hij nog steeds seksuele gevoelens voor kinderen heeft. In detentie gebruikt hij onder meer libidoremmer

Tbs

M. heeft zich altijd verzet tegen de hem opgelegde tbs-maatregel, omdat hij bang is dat hij daar nooit meer uitkomt. De maatregel is geadviseerd door deskundigen van het Pieter Baan Centrum, de observatiekliniek van justitie.

Zij vinden dat M. langdurig verpleegd moet worden, in een gesloten setting. M. weigerde aan dat onderzoek mee te werken. Aan een nieuw, recent onderzoek, in de psychiatrische kliniek Oldenkotte, heeft hij wel meegewerkt. Het hof bespreekt donderdag de resultaten daarvan.

M. staat samen met zijn partner, Richard van O., terecht. Zijn zaak komt later deze week aan bod. Van O. is veroordeeld voor het ondersteunen van M. bij het systematische misbruik. Van O. ontkent.

Profiel Robert M. l Profiel Richard van O.

Chronologie van de zedenzaak l Dossier Amsterdamse zedenzaak