Een rechercheteam van de politie heeft maandagmiddag in Rotterdam een 19-jarige Roemeense gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de roof op de Kunsthal.

Dat meldt de politie in een persbericht.

De schilderijen zouden direct na de roof naar een Rotterdamse woning zijn gebracht. Daar zijn vermoedelijk de lijsten van de doeken afgehaald, zo stelt de politie. De schilderijen werden op een later moment naar Roemenië overgebracht.

In de betreffende woning verbleef op dat moment de 19-jarige vrouw die nu is aangehouden. Ze wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het onderbrengen van de schilderijen.

De politie meldt dat er inmiddels veel in kaart is gebracht. ''Ook als het gaat om andere personen die mogelijk bij de heling betrokken zijn geweest’’, zegt de politie. Politiemensen keken ook tientallen uren naar camerabeelden van de Kunsthal en beelden van camera’s uit de omgeving.

Beelden

Bij de analyse van de beelden kwamen twee mannen naar voren die door hun gedrag en frequentie van de bezoeken als verdachten werden gezien.

Deze mannen, van 25 en 28 jaar, zijn eerder dit jaar in Roemenië aangehouden. Ook werd een 23-jarige man door de Roemeense politie opgepakt. De vrouw die nu is aangehouden, zou de vriendin zijn van de 28-jarige Roemeen.

Verbrand

Het onderzoek wordt voortgezet in samenwerking met de politie in Roemenië.

Dit weekend werd duidelijk dat twee van de zeven gestolen schilderijen zouden zijn verbrand. De moeder van de hoofdverdachte zou dat gedaan hebben, meldde de televisiezender Antena3 zondag. Het zou gaan om de werken van Matisse en Gauguin, maar de Rotterdamse politie zegt dat er geen enkel bewijs voor is.

Haar zoon zou met de twee schilderijen tevergeefs door Roemenië hebben gereisd in de hoop ze te kunnen verkopen. Door ze te verbranden zou de moeder haar zoon hebben willen helpen.

De roof vond plaats in de nacht van 15 op 16 oktober 2012.