Bij twee Nederlandse melkveebedrijven is volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie melk met te veel Aflatoxine aangetroffen.

Een woordvoerder van de brancheorganisatie laat aan NU.nl weten dat de besmette melk ongeveer zes weken geleden werd aangetroffen na een steekproef. Hierbij werd de melk van Nederlandse melkveebedrijven onderzocht op 'melkvreemde stoffen', waaronder de kankerverwekkende stof Aflatoxine B1.

Het nieuws komt nu pas naar buiten omdat de brancheorganisatie vragen kreeg over de mogelijke aanwezigheid van Aflatoxine in Nederlandse producten, naar aanleiding van berichten over besmette maïs in Duitsland en Servië.

De besmette melk kwam volgens de woordvoerder van de Nederlandse Zuivel Organisatie niet in de schappen van de Nederlandse supermarkten terecht. Inmiddels is de productie van de twee melkveebedrijven hervat. Hoe de Aflatoxine in de melk is gekomen, kan de brancheorganisatie niet zeggen.

Duitsland

In Duitsland werden eerder verontrustende hoeveelheden Aflatoxine aangetroffen in 10.000 ton vergiftigd maïsvoer uit Servië.

De maximaal toegestane hoeveelheid Aflatoxine B1 is 0,02 milligram per kilo, en de zending uit Servië zou volgens het Duitse ministerie van Landbouw 0,204 milligram per kilo bevatten.

D66

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma en heeft een mondelinge vraag gesteld voor het vragenuur van dinsdag. De partij wil onder meer weten hoe de Aflatoxine in de melkproductie terecht is gekomen.