De omstreden Diane-35 pil kan beter niet meer worden voorgeschreven aan nieuwe gevallen.

Vrouwen die de pil al een tijd gebruiken, lopen voor zover bekend geen verhoogd risico. Dat zegt voorzitter Bert Leufkens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen maandag in dagblad Trouw.

Volgens Leufkens werkt het college aan een aanbeveling ''die er wel op zal neerkomen dat we huisartsen afraden dit medicijn aan nieuwe patiënten te geven". Het college wil eerst Europees onderzoek afwachten, dat in mei klaar is. Het voorlopig advies van het college zal maandagmiddag om 16.00 bekend worden gemaakt, meldt een persvoorlichter.

Zaterdag werd bekend dat in 25 jaar mogelijk tien Nederlandse vrouwen zijn overleden door het slikken van de Diane-35-pil. Het medicijn staat in Nederland geregistreerd als middel tegen acne, overbeharing en een extreem vette huid.

Zwangerschap voorkomen

In Frankrijk is de pil van de markt gehaald, nadat over dezelfde periode vier sterfgevallen bekend waren geworden. Diane-35 wordt daar ook als anticonceptiemiddel gebruikt.

In Nederland zijn er 160.000 gebruiksters, van wie vermoedelijk een groot deel het middel ook neemt om zwangerschap te voorkomen. Daarom kan stoppen volgens Leufkens nadelig zijn.

Hij hoort ook verhalen ''over patiënten die het prettig vinden dat de Diane-35 nog wordt vergoed, terwijl dat voor anticonceptie niet meer geldt".

Sterfgevallen

Over de oorzaken van de sterfgevallen zegt Leufkens: ''Er kan een erfelijke aanleg zijn, mensen kunnen in hun familie al meer trombose of longembolie hebben dan anderen."

"Maar voor zover wij zagen, waren die omstandigheden in zeven van de negen nieuwe meldingen niet aanwezig. Dat maakt het waarschijnlijker dat het met dit medicijn te maken heeft.''

NPCF

De oproep aan artsen om de Diane-35-pil niet meer voor te schrijven aan nieuwe patiënten vindt patiëntenfederatie NPCF niet krachtig genoeg.

De club roept artsen op om ''zeer terughoudend te zijn'' met de hormoonpil. ''Als je weet dat die pil gevaarlijk is, een verhoogd risico heeft, en je weet dat er alternatieven zijn, waarom zou je dan risico's nemen?", stelt de NPCF.

De patiëntenfederatie adviseert vrouwen die de Diane-35-pil nu al slikken, contact op te nemen met hun arts, om mogelijke alternatieven te bespreken. De NPCF vraagt ook aan artsen en apothekers om vrouwen die de bewuste pil nemen actief te benaderen om alternatieven te bespreken.