Ruim vijftig gemeenten voldoen nog niet aan de minimumnormen voor toezicht en handhaving in de kinderopvang.

Ze doen nog niet genoeg om de kwaliteit te garanderen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs na berichtgeving hierover van de NOS.

De betreffende gemeenten staan op een zogenaamde b-lijst, een lijst met gemeenten in een verbetertraject.

Daaronder valt onder meer de gemeente Amsterdam, waar de zedenzaak rond Robert M. aan het licht kwam. Volgens de inspecite reageert Amsterdam te langzaam op signalen dat er iets mis is bij een kinderopvanglocatie.

Volgens de woordvoerder gaat het om uiteenlopende dingen die mis gaan. Hij benadrukt dat het aantal gemeenten die de kinderopvang nog niet op orde is elk moment weer kan veranderen. Doorgaans worden problemen binnen een halfjaar opgelost.

Verschillen

''Waar het precies aan schort, verschilt per gemeente. Maar dan hebben ze bijvoorbeeld nog niet alle opvanglocaties bezocht of hebben ze geen handhavingsplan om op te treden als er iets mis is bij een kinderopvang."

"Ze kunnen ook op de lijst komen als er geen vast aanspreekpunt is binnen de gemeente of als de GGD onvoldoende capaciteit heeft.''

Boink

Belangenvereniging Boink vindt het onbegrijpelijk dat nog niet alle gemeenten aan de eisen voldoen. "Wij controleren al acht jaar en nog nooit heeft het toezicht aan alle eisen voldaan", reageert voorzitter Gjalt Jellesma tegen de omroep. "Er moet harder gewerkt worden."

Boink pleit voor meer transparantie in de sector. Ouders zouden kinderopvanglocaties makkelijker en onafhankelijk moeten kunnen vergelijken, bijvoorbeeld op een website. Ook wil de organisatie dat er meer controle komt op de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang.

Een woordvoerder van de inspectie was zondag niet direct bereikbaar voor commentaar.