De helft van de grote gemeenten heeft te weinig geld om risico's op te vangen. De financiële reserves van deze tien gemeenten liggen onder het minimum.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek onder de twintig grootste gemeenten van Nederland.

Enschede en Groningen scoren in het onderzoek van de krant het slechtst. Tegenover de risico's die ze lopen hebben ze nog niet de helft aan reserves.

De Arnhemse wethouder Martijn Leisink (D66) zegt in de krant dat zijn gemeente bij elke financiële tegenvaller moet ingrijpen in de lopende begroting. ''Dat is een zorgelijke en kwetsbare situatie'', aldus de wethouder.

Breda

Ook Breda heeft te weinig reserves, blijkt uit de cijfers. Volgens wethouder Saskia Boelema is de kritieke grens in zicht.

''Onderhoud is een van de weinige posten waar we nog kunnen korten. Het betekent dat er meer onkruid in wijken zal komen. De gemeente maakt sportkantines niet langer schoon. We accepteren dat het wegdek gaat verslechteren''.

VNG

De Vereniging Nederlands Gemeente (VNG) laat in een reactie weten de strekking van het NRC artikel te herkennen."Álle gemeenten hebben zeer veel zorgen over hun financiën. De gisteren door het kabinet aangekondigde nieuwe bezuinigingen zullen ook voor gemeenten opnieuw gevolgen hebben," laat een woordvoeder weten.

Daarnaast laat de VNG weten dat de taken die het kabinet wil decentraliseren, op het gebied van jeugd, werk en zorg, ook veel onzekerheden met zich meebrengen.