Politieagenten die rond 30 april een paar dagen vrij willen, krijgen voorlopig nul op het rekest. Ook al verleende verloven zijn vanwege de troonswisseling ingetrokken.

Volgens een woordvoerder van de politie is de verlofstop voor agenten ingesteld omdat nog wordt gewerkt aan de invulling van de precieze inzet.

De woordvoerder reageert daarmee op een bericht van de Amsterdamse zender AT5 donderdag. Die meldde over de verlofstop op gezag van de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Die zei tegen AT5 ook dat in Amsterdam op 30 april zo'n negenduizend agenten worden ingezet. De zegsvrouw kon dat niet bevstigen.

Volgens Aalbersberg is de politie in Amsterdam veel gewend en is er veel ervaring met grote evenementen. "Maar ook voor ons is dit een hele grote operatie. Zelfs zo groot dat we na de bekendmaking een verlofstop voor de hele Nederlandse politie hebben afgekondigd", zo citeert AT5 de hoofdcommissaris.

De hoofdcommissaris vertelt voorts dat de Amsterdamse politie naar verwachting zo'n drieduizend medewerkers inzet. Daarnaast komen uit de rest van het land nog eens zesduizend politiemensen om 'ervoor te zorgen dat we een groot veilig feest in de stad hebben'.

Alles over de troonwisseling