De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in het onderzoek naar paardenvlees tot dusverre twee overtreders aangetroffen.  

Het gaat om een partij rundvleessnippers en een gehaktbal. Op de etiketten stond dat er alleen rund- en varkensvlees in de producten zat. Dat maakte de NVWA donderdag bekend.

De monsters zijn genomen bij een vleesproducent en bij een koel- en vrieshuis. Ze worden ook nog getest op resten van verboden diergeneesmiddelen.

De NVWA heeft tot dusverre ruim 370 monsters genomen bij bedrijven, die variëren van slachthuizen tot supermarkten. De bedrijven worden gecontroleerd op het mengen van paardenvlees met rundvlees en het gebruik van verboden diergeneesmiddelen. Het NVWA gaat in het onderzoek ongeveer 160 bedrijven af.

IKEA-hotdogs

Klanten van Nederlandse vestigingen van IKEA hoeven niet te vrezen voor paardenvlees in hotdogs van de Zweede meubelgigant. In Nederland worden alleen kiphotdogs verkocht, die worden gemaakt door een Nederlandse leverancier, meldt het bedrijf.

Het bedrijf meldde woensdag dat in een aantal landen hotdogs en wienerworstjes uit de schappen zijn gehaald omdat er paardenvlees in was aangetroffen. In Nederland worden de wienerworstjes niet verkocht.

Eerder haalde IKEA in heel Europa al de bekende gehaktballetjes van het menu en uit de schappen na de vondst van paardenvlees in balletjes die in de Tsjechische vestigingen van de meubelgigant werden verkocht. In Nederland wordt nog op de testresultaten gewacht.