Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke, medische gegevens in het VUmc.

Dat maakte de raad van bestuur van het ziekenhuis donderdag bekend.

Door een anonieme brief van een medewerk(st)er zijn met opzet medische gegevens buiten het VUmc terechtgekomen, aldus het ziekenhuis.

''Persoonlijke en medische gegevens vallen onder het beroepsgeheim. Handhaving daarvan is cruciaal voor het vertrouwen van onze patiënten in de patiëntveiligheid. De raad van bestuur vindt het volstrekt onacceptabel als met opzet onjuist met medische gegevens wordt omgegaan."

Een woordvoerder van het ziekenhuis kon geen details geven over het lek. Het is dus onduidelijk hoeveel gegevens er gelekt zijn en waar deze zijn terechtgekomen. Het lek is gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, meldt het VUmc.

Vaker in opspraak

Het ziekenhuis is de laatste tijd vaker in opspraak geweest. In augustus plaatste de IGZ het VUmc onder verscherpt toezicht. Aanleiding zijn conflicten tussen artsen en leidinggevenden van de intensive care en andere afdelingen, die ontaardden in een machtsstrijd.

Eerder kwam het VUmc ook al in opspraak door het tv-programma ’24 Uur: Tussen leven en dood’ over de spoedeisende hulp van het ziekenhuis, waarbij werd gefilmd zonder dat de patiënten daar vooraf toestemming voor hadden gegeven.