De Limburgse politie heeft de afgelopen maand twee recordpartijen van ieder meer dan 10.000 kilo apaan in beslag genomen.

Voor zover bekend bij het Openbaar Ministerie (OM) is niet eerder zoveel apaan gevonden, zei een woordvoerder donderdag.

Apaan dient als grondstof voor synthetische drugs zoals speed en xtc. Eerder aangetroffen hoeveelheden apaan waren meestal niet groter dan een paar honderd kilo.

De eerste vondst werd gedaan in een loods in Venlo op 29 januari. Nader onderzoek leidde woensdagavond tot de onderschepping van een transport vanuit Duitsland naar Nederland.

België

In totaal zijn tot dusver vijf mannen uit België, Estland, Tsjechië, Nederland en Duitsland aangeouden. De politie onderzoekt de herkomst en bestemming van de apaan en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Van apaan kan BMK gemaakt worden. BMK is het noodzakelijke bestanddeel voor xtc en speed. Het gebruik van apaan om BMK te vervaardigen is erg lucratief. Apaan kost ongeveer 35 euro per kilo. Er kan driekwart liter BMK mee worden gemaakt ter waarde van 600 euro.

In 2010 werd apaan voor het eerst gevonden in amfetaminemonsters en in 2012 was de helft van alle amfetamine gemaakt met apaan. Het OM zegt dat criminelen bewust apaan kiezen, omdat het niet verboden is.