De man uit Groningen die zijn destijds 11-jarige dochter zwanger maakte, moet van het gerechtshof in Leeuwarden 10 jaar de gevangenis in. 

Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden donderdag bepaald.

Het OM eiste tien jaar cel tegen de man.

De dochter beviel in maart 2011 volkomen onverwacht tijdens een schoolreisje, nadat ze tijdens een fietstochtje ineens pijn in haar buik had gekregen. 

Het OM berekende dat het meisje sinds haar 6e jaar 300 keer is misbruikt. Het nu 13-jarige meisje zag dat misbruik als een normaal onderdeel van haar leven. Ze dacht dat alle vaders dit met hun dochters deden.

Ontkenning

Calix W. ontkent dat hij zijn dochter stelselmatig heeft misbruikt. Hij erkent dat hij haar zwanger heeft gemaakt, maar hij zou haar niet vaker hebben misbruikt. De verklaringen van zijn dochter hierover vindt hij ongeloofwaardig.

''Een kat in het nauw maakt rare sprongen'', aldus de veroordeelde tijdens een eerdere behandeling van de zaak.

Volgens het OM is tijdens het hoger beroep duidelijk vast komen te staan dat de dochter de waarheid heeft gesproken. Een deskundige heeft de verklaringen van de dochter na de uitspraak van de rechtbank nogmaals bekeken.

Zijn conclusie is dat er geen enkele aanleiding is om aan de verklaringen te twijfelen.

Eerdere verkrachting

De vader werd in 1995 ook al veroordeeld voor de verkrachting van een dochter uit een eerder gezin. Hij kreeg ondanks die veroordeling toch het gezag over zijn jongste dochter. De moeder was uit beeld verdwenen en de rechter zag geen aanleiding om het strafblad te laten checken.

Het hof in Leeuwarden neemt dit W. kwalijk. ''Kennelijk heeft de veroordeling de verdachte er niet van weerhouden om zich opnieuw schuldig te maken aan een misdrijf, ditmaal een jonger slachtoffer.''

Doordat W. weigerde mee te werken aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) is er niet genoeg bekend over de geestelijke gesteldheid van de Groninger. Tbs is daarom niet aan de orde. ''Het blijft onduidelijk wat de grondslag is van zijn handelen'', benadrukte het hof.