Voor de eerste week van maart wordt zacht weer voorspeld. Na het weekend worden er temperaturen verwacht tot boven de 10 graden.

Dit meldt Weerplaza.

Maandag kan het op enkele plekken 10 graden worden. Dinsdag en donderdag kan dat al overal in het land zijn, met een maximum van 13 graden. Wel zijn de nachten nog koud, met kans op vorst.

Het lenteweer lijkt vooralsnog van korte duur. Voor het einde van volgende week wordt er alweer een temperatuursdaling voorspeld.

Februari

De afgelopen winter was een halve graad kouder dan het langjarige gemiddelde. Dat meldde het KNMI donderdag, de laatste dag van de meteorologische winter.

Februari was de koudste maand van deze winter, die verder qua zonuren en neerslag normaal verliep. De gemiddelde temperatuur lag deze winter op 2,9 graden, terwijl 3,4 graden normaal is.

Alsnog koud

December verliep nog te warm, maar dankzij een lange vorstperiode in januari en een kille februari (1,8 graden tegen 3,3 graden normaal) kwam de winter van 2012/2013 alsnog als koud in de boeken.

Het koudste was het deze winter in Herwijnen; daar werd het op 16 januari liefst -18. Twee weken later was het in Eindhoven het warmst met 13,9 graden. De neerslag viel deze winter regelmatig in de vorm van sneeuw, in totaal lag er gemiddeld 18 dagen sneeuw, terwijl 13 normaal is.

Sneeuw

Ook in februari viel er met enige regelmaat sneeuw, al viel de meeste neerslag in de vorm van regen aan het begin van de maand. Er viel echter minder neerslag dan normaal (39 tegen 55 millimeter). De zon scheen een uiterst gemiddelde 85 uur in de derde wintermaand. De meeste zon was weggelegd voor het westen van het land.

Bekijk hier de actuele weerssituatie

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto