In 2012 woonden er bijna 70.000 mensen uit Zuid-Europa in Nederland, bijna 25.000 meer dan in 2000. De meeste Portugezen, Grieken, Spanjaarden en Italianen wonen in de grote steden.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Iets meer dan een zevende van de mensen met een paspoort uit één van deze vier landen woont in Amsterdam, zo’n 11.500 in totaal. Grote steden als Rotterdam (7507), Den Haag (5400) en Utrecht (2831) volgen.

Ook studentensteden als Delft, Wageningen, Groningen en Leiden springen eruit als het aankomt op het aantal mensen uit deze zogenoemde PIGS-landen, die er economisch gezien erg slecht voor staan.

Daar is de groei ook forser: in elke stad is sinds 2000 het aantal mensen met een mediterrane nationaliteit meer dan verdubbeld. In de vier grote steden valt het met de groei relatief mee.

Reimerswaal

Opvallend is dat ook een aantal kleine Nederlandse gemeenten, zoals het Zeeuwse Reimerswaal, het aantal enorm zag groeien. In Reimerswaal groeide het aantal mensen uit Zuid-Europa van 7 personen in 2000 naar 218 in 2012, een stijging van 3000 procent.

Volgens een woordvoerster van de gemeente waren het vooral Portugezen die zich vestigden in de Zeeuwse gemeente met een kleine 22.000 inwoners.

''Portugezen hebben veel ervaring met mossels, die worden hier gekweekt. En er gaan ook veel mensen uit Portugal aan de slag in de uien- en fruitindustrie in deze buurt'', legt zij uit. ''Vooral de afgelopen 5 tot 10 jaar kwamen er heel veel, nu zitten we wel op het maximum.''

Ook in gemeenten als Noordoostpolder en Vlissingen neemt het aantal procentueel sterk toe, maar omdat het niet om enorme aantallen gaat, hebben de gemeenten geen sluitende verklaring.