Veel Nederlandse amateursporters gebruiken doping. Dat meldt Nieuwsuur woensdag na onderzoek van VvAA, de dienstverlener voor onder meer artsen, specialisten en tandartsen.

Van de Nederlandse huisartsen heeft 35 procent ervaring met amateursporters die klachten hebben na gebruik van doping, aldus Nieuwsuur.

De Dopingautoriteit zegt zich woensdag in de uitzending te herkennen in die uitkomsten. ''Als je kijkt hoeveel dopinggebruikers er in Nederland zijn, zo'n 160.0000, en als je kijkt naar hoe veel huisartspraktijken er zijn dan is het waarschijnlijk zelfs nog wat aan de lage kant, omdat het niet altijd herkend wordt", aldus Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit.

''Ik denk dat artsen getraind moeten worden in het herkennen van dopinggebruik, want daar gaat absoluut nog wel eens iets mis, dat men het niet ziet en daardoor eigenlijk een heel belangrijk deel van het ziektebeeld mist."

Praten

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt met de Dopingautoriteit te willen praten om te zien wat er precies mis gaat.

''Mocht blijken dat wij als huisartsen nog te veel over het hoofd zien, dan vind ik dat een aandachtspunt", aldus bestuursvoorzitter Rob Dijkstra van de NHG in Nieuwsuur.

De huisartsen krijgen vooral dopinggebruikers op het spreekuur met klachten aan lever, hart en nieren en omdat gebruikers onvruchtbaar zijn geworden. Maar er zijn ook veel psychische klachten.