Jasper S. die de moord op Marianne Vaatstra heeft bekend, is volledig toerekeningsvatbaar.

Dat blijkt uit onderzoeken van het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie (NIFP). Dat zei de officier van justitie woensdag bij de pro-formazitting voor de rechtbank in Leeuwarden. Volgens hem zijn alle onderzoeken afgerond.

De rapportages naar de psyche van S. zijn heel uitvoerig en het Openbaar Ministerie (OM) heeft daarom geen enkele reden te twijfelen aan de inhoud ervan. Omdat S. volledig toerekeningsvatbaar is, is tbs ''daarom absoluut niet aan de orde", lichtte een woordvoerder later toe.

De deskundigen vinden het ook niet nodig dat hij nog naar het Pieter Baan Centrum gaat voor meer onderzoek. Het OM en de advocaat van S., Jan Vlug sluiten zich daarbij aan.

Moordwapen

Onderzoek heeft volgens justitie uitgewezen dat S. zijn slachtoffer onder dwang van een zakmes meenam, haar misbruikte, wurgde met haar bh en daarna met een zakmes haar keel doorsneed. Dat zakmes is na al die jaren op sporen onderzocht. De resultaten daarvan worden op 28 maart besproken, als de inhoudelijke behandeling van de zaak begint.

Maar advocaat Vlug zei na afloop van de korte zitting dat op het zakmes geen DNA-sporen van Marianne Vaatstra zijn gevonden. Volgens Vlug heeft S. bekend dat hij dat zakmes bijna 14 jaar geleden heeft gebruikt. Of de politie het mes ook op aanwijzingen van S. heeft gevonden, wilde Vlug niet zeggen.

Het OM zei eerder al dat het vooral emotioneel heel belangrijk was dat het vermeende moordwapen is gevonden. Maar buiten dat is volgens de woordvoerder van justitie het bewijs in de zaak sowieso heel erg overtuigend. ''We hebben geen enkele twijfel of hij de moord heeft gepleegd." 

Excuus

Vlug liet tevens weten dat S. een excuus wil maken tegenover Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne. "Je weet natuurlijk niet waar je moet beginnen; we zijn op zoek naar een passende vorm van excuus", aldus Vlug.

Bauke Vaatstra reageerde afwijzend op het plan van Vlug. "Daar zit ik niet op te wachten. Als hij dat gaat doen, dan word ik kwaad."

De vader van Marianne zei verder dat hij met veel spanning naar de zitting van woensdag had uitgekeken. ''Ik heb vannacht maar 2 tot 3 uren geslapen'', vertelde Vaatstra. ''Ik vind het wel jammer dat hij mij niet heeft aangekeken. Hij keek alleen maar naar de grond.''

Aanwezig

Ook Jasper S. had vol spanning naar deze dag toegeleefd, maar hoe dichterbij de zitting kwam, hoe meer berusting er over de verdachte verscheen, zei Vlug. S. had opgezien tegen de confrontatie met de nabestaanden en de massaal toegestroomde media.

Volgens de advocaat liep S. 14 jaar lang met een blok beton in zijn maag. Maar hij stapte niet naar de politie. ''Dat doe je ook niet zomaar", zei Vlug, die zijn cliënt omschreef als een vriendelijke, maar stugge Friese boer. ''En hij had een vrouw en twee kleine kinderen thuis. Hun levens wilde hij niet zomaar verwoesten.''

De verdachte kwam bij de korte zitting zelf niet aan het woord. Justitie legt de 45-jarige S. moord en verkrachting ten laste. Vlug zei dat hij doodslag zal bepleiten.

Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei verkracht en vermoord in een weiland bij het Friese Veenklooster.

Overzicht van de zaak-Vaatstra