Politie en justitie in Nederland en Duitsland werken nauw samen in de strijd tegen de oplaaiende machtsstrijd tussen motorbendes in Noord-Rijn Westfalen.

De expansie van de Nederlandse motorclub Satudarah naar het Duitse Ruhrgebied leidt tot grote spanningen in steden als Duisburg, Oberhausen, Leverkusen en Düsseldorf, bevestigt woordvoerder Stefan Hausch van de politie in Duisburg.

Steek- en schietpartijen tussen rivaliserende motorgangs komen de laatste weken regelmatig voor. "Uiteraard staan we daarover in contact met onze Nederlandse collega’s", zegt Hausch.

"Sinds Satudarah zich vorig jaar zomer in Duisburg vestigde, is er regelmatig overleg. Bij de opening van het clubhuis in Satudarah in Duisburg waren ook veel Nederlandse leden aanwezig."

Gespannen

Volgens Hausch is de situatie in het Ruhrgebied 'zeer gespannen' en is er veel politie op de been. Satudarah en zusterclub Bandidos strijden volgens hem met de Hells Angels om de macht in het Ruhrgebied. Het gaat om drugshandel, protectie in de horeca en exploitatie van bordelen.

De vrees bestaat volgens Duitse media dat Nederlanders hun zusterclub te hulp zullen schieten. De Duitse website Focus Online citeert een lid van de Duitse Satudarah, Gianni Sander.

Volgens Sander zijn de Hells Angels 'in Nederland alles kwijtgeraakt en willen ze voorkomen dat hetzelfde gebeurt in Duitsland'. In de seksclubs en uitgaansgelegenheden wordt volgens Sander veel geld verdiend. "Wie de deur heeft, heeft de macht", zegt Sander.

Actief

De landelijke recherche van de nationale politie zegt in een reactie 'dat er veel aandacht wordt besteed aan motorclubs'. "Wij zijn op een breed front actief tegen deze clubs", aldus de woordvoerder. Hij wijst op brieven van minister Opstelten aan de Tweede Kamer over de strafrechtelijke en bestuurlijke aanpak.

Pogingen van het Openbaar Ministerie om motorclubs als criminele organisaties aan te pakken en te verbieden, zijn mislukt. Daarom lopen onderzoeken tegen 60 leden van motorclubs.

Bendeoorlog

Volgens Frank van Gemert, als researcher en bendedeskundige verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, waarschuwt de Nederlandse politie al geruime tijd voor een bendeoorlog.

"Daar heb ik echter weinig voorbeelden van gezien en gehoord", zegt hij. "En het is niet zo dat de motorclubs in het verborgene opereren. Ze staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, hebben clubhuizen en zijn zeer herkenbaar."