Tegen de 34-jarige Aziz A. is naar alle waarschijnlijkheid te weinig bewijs om hem veroordeeld te krijgen voor betrokkenheid bij de overval op het depot van waardetransporteur Brink's in Amsterdam-Zuidoost op 29 juni 2011. 

Bij die zeer gewelddadige overval maakte een groep zwaarbewapende mannen circa 12 miljoen euro buit.

A. werd in november gearresteerd. Tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Amsterdam liet officier van justitie Rob Kloos woensdag doorschemeren dat A. wel eens vrijuit zou kunnen gaan, omdat hard bewijs ontbreekt. A. wordt ook vervolgd voor onder meer het bezit van explosieven en een vuurwapen.

Kloos hield nog wel een slag om de arm. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verricht momenteel nog onderzoek en moet daarover rapporteren. Dat zou nog ander licht op de zaak kunnen werpen, maar de verwachtingen van de officier zijn bepaald niet hooggespannen.

Springstoffen

A. werd met de overval in verband gebracht door de bij hem gevonden springstoffen. Bij de overval werden explosieven gebruikt. Het NFI heeft achtergebleven materiaal vergeleken met de bij A. aangetroffen springstoffen.

Volgens aanklager Kloos zijn daarbij wel overeenkomsten vastgesteld, maar niet genoeg voor een rechtstreekse koppeling. Volgende maand hoopt justitie definitief uitsluitsel van het NFI te krijgen.

Broer

Een jongere broer van A. is eveneens verdachte in de zaak. Zijn voorarrest werd in de zomer opgeheven, omdat ook in zijn geval het bewijs mager is. De bewijsgaring in de spectaculaire overvalszaak is van meet af aan lastig geweest.

Aziz A. blijft voorlopig nog vastzitten, wegens het bezit van de explosieven. Als er qua bewijs niets verandert, zal de rechtbank zijn zaak op 8 mei afdoen. Als justitie wel meer bewijs in handen krijgt, zal de zaak pas later worden behandeld. Voor de overval zelf zit niemand meer vast.

D overvallers ontkwamen destijds in snelle auto's. Een daarvan crashte op de A2, maar de inzittenden vluchtten verder in een ter plekke gekaapte auto en verdwenen spoorloos. Door de crash ging een groot deel van de buit in vlammen op. Circa 5,5 miljoen euro is onvindbaar gebleven.