In Steenwijk is woensdagochtend een grote brand uitgebroken in grand café De Rechter. Het centrum van de stad is daardoor afgezet.

De brand begon in de keuken van het monumentale pand aan de Markt in Steenwijk. Het vuur gaat gepaard met flinke rookontwikkeling. De politie heeft gemeld dat omwonenden ramen en deuren gesloten moeten houden.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt en heeft de brand opgeschaald naar 'compagniebrand'. Dit houdt in dat alle korpsen in de regio opgeroepen worden. Onder meer korpsen uit Kampen en Wolvega zijn ingeschakeld.

Het gebouw deed in het verleden dienst als rechtbank van Steenwijk. De vlammen slaan uit het dak van De Rechter. Ook een pand van De Hypotheker is door het vuur getroffen. De politie ontruimt woningen aan de Markt.

Geen gewonden

Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen. Het grand café was geopend op het moment dat het vuur uitbrak. Een deel van het dak is inmiddels ingestort.

Van schade aan andere panden is geen sprake. De brandweer laat het vuur gecontroleerd uitbranden. 

Eigenaar Henk Smit laat aan RTV Oost weten dat de schade aan De Rechter in de miljoenen loopt. Smit meldt dat hij op dezelfde plek weer een grand café wil openen. Het is nog niet bekend of het monumentale pand als verloren moet worden beschouwd. 

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto

Bekijk meer foto's bij dit nieuws op NUfoto