De Duitse vliegtuigbom die dinsdag werd gevonden op Groningen Airport Eelde, is woensdag om 11 uur tot ontploffing gebracht. 

Het ging om een explosief van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vernietigde de bom op de plek waar die boven de grond was gekomen. Het projectiel bleek na onderzoek van de EOD te instabiel om te verplaatsen.

De bom, die niet ver van de aankomst- en vertrekhal lag, werd door de EOD vooraf afgedekt met een dikke laag zand. Om 11 uur werd die met een doffe knal en een fontein van modder opgeblazen.

Gesloten

De luchthaven was sinds de vondst van het explosief gesloten. Dinsdag werden in een straal van 500 meter rond de vindplaats bedrijfsgebouwen en enkele woningen ontruimd, maar die waren woensdagmorgen weer bereikbaar.

Wel werd de doorgaande weg langs Groningen Airport Eelde voor en tijdens de ontploffing uit voorzorg afgesloten.

Graafwerkzaamheden

De bom werd dinsdagmorgen gevonden tijdens graafwerkzaamheden. Op het vliegveld wordt gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan van 1900 naar 2500 meter, bedoeld om vluchten naar verder gelegen bestemmingen mogelijk te maken. Het graafwerk werd na de vondst direct gestaakt.

Vliegveld Eelde, zoals de luchthaven vroeger heette en in de volksmond nog steeds wordt genoemd, werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als zogeheten Einsatzhafen gebruikt, een vliegveld ter ondersteuning.

Het heeft in de oorlogsjaren geen rol van betekenis gespeeld en is voor zover bekend niet gebombardeerd.