Een 73-jarige vrouw krijgt 100.000 euro compensatie uitgekeerd vanwege seksueel misbruik door een kapelaan in de jaren vijftig en zestig.

Dat meldt de NOS. De commissie die de compensatie toekent stelt dat het bisdom Roermond ernstig in gebreke is gebleven in de zaak.

De vrouw, die tussen haar twaalfde en zesentwintigste meerdere malen werd verkracht door de geestelijke, gaf het misbruik meerdere keren aan bij het bisdom, dat daarop niet in actie kwam.

De vrouw werd lange tijd niet werd geloofd en kreeg vanwege haar aanklachten electroshocks toegediend, die haar epilepsie gaven. De kapelaan werd later gepromoveerd tot pastor in Heerlen, en is in 1994 overleden. 

Hoogste bedrag

De compensatie die de vrouw ontvangt is de hoogste uitkering die wegens zedendelicten binnen de katholieke kerk wordt uitgekeerd. Het is slechts vijf maal eerder voorgekomen dat een dergelijk bedrag is uitgekeerd.

De advocaat van het slachtoffer is tevreden met de uitkering, maar hoopt dat er voortaan in uitzonderlijke gevallen meer dan 100.000 euro kan worden uitgekeerd. '"Een ton is in een situatie als deze echt te weinig", aldus de advocaat van de vrouw.