Een officier van justitie heeft in 2009 gelogen bij de rechtbank in een strafzaak tegen een man die werd verdacht van mishandeling en misbruik van zijn ex-vrouw.

Dat zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen woensdagavond in een uitzending van De Vijfde Dag.

Van Koppen deed met collega’s van de Universiteit Maastricht onderzoek naar de zaak. De rechtbank sprak de man in 2009 vrij van de aantijgingen waarvan enkele jaren daarvoor aangifte was gedaan.

In het rapport, in handen van het EO-programma, trekken de onderzoekers de conclusie dat een rechterlijke dwaling alleen maar is voorkomen door oplettende rechters en een goede advocaat.

Een woordvoerster zegt in een reactie dat het Openbaar Ministerie ''ervoor kiest niet voor de uitzending te reageren''.

Alarmbellen

Het rapport is opgemaakt op basis van processtukken van de zaak. Volgens Van Koppen hadden de alarmbellen bij de politie moeten afgaan, omdat de vrouw eerder al een andere valse aangifte van misbruik zou hebben gedaan.

''Niettemin leidde dat niet tot verhoogde waakzaamheid of een kritischere houding bij de politie’’, schrijft de rechtspsycholoog.

Geschrapt

Zo zouden er systematisch getuigen zijn gehoord die belastend verklaarden, terwijl ontlastende verklaringen door de politie ''simpelweg werden geschrapt’’.

Van Koppen spreekt in het rapport (uit 2012) van een tunnel waarin de politie zat. Zo zouden zichzelf tegensprekende getuigen serieus zijn genomen, terwijl alternatieve verklaringen niet werden onderzocht.

Bewijsmateriaal

Ook zouden filmpjes die voor justitie als bewijsmateriaal dienden, verkeerd zijn uitgeschreven. ''De politie bleek in deze zaak bereid te zijn om de waarheid geweld aan te doen om maar het schuldige scenario te kunnen handhaven. Die houding werd door de officier van justitie overgenomen.’’

Van Koppen zegt in de uitzending dat ''er een moment is gekomen waar men is gaan liegen, namelijk over het feit dat de verdachte een bekentenis zou hebben afgelegd terwijl dit niet het geval is.

De bekentenis komt niet overeen met wat de rechtbank op de tapes hoort.’’ Na de uitspraak zouden die opnames zijn vernietigd. ''Daar moet u maar de conclusie uittrekken die u wilt'', stelt Van Koppen.

Waarheid

Volgens Van Koppen moeten we er in Nederland van uit kunnen gaan dat als een officier van justitie iets zegt, dat dat de waarheid is. ''Als dat niet zo is, stort het hele rechtssysteem in.''

Volgens de hoofdofficier is er beslist geen sprake van leugenachtigheid. ''Als er bewust zaken zouden zijn verdraaid, hadden we van de rechtbank een draai om onze oren gekregen. Als de officier moedwillig feiten verdraaid zou hebben, zouden we niet-ontvankelijk verklaard zijn.''

De PVV heeft inmiddels minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om opheldering gevraagd over de kwestie.