De prostitutieramen en bordelen in Amsterdam moeten in de vroege ochtend een aantal uren dicht.

Prostituees krijgen in de late nachtelijke uren vaker te maken met agressieve en dronken klanten. Ook is het volgens het college van burgemeester en wethouders gevaarlijker om te werken omdat er te weinig toezicht en sociale controle is.

De bordelen en ramen sluiten daarom voortaan als de horeca ook dichtgaat. Doordeweeks mogen prostituees tussen 04.00 en 09.00 uur niet werken en in het weekend tussen 05.00 en 09.00 uur. Uit strafzaken blijkt dat veel slachtoffers van mensenhandel juist op deze uren werken.

Prostituees maken bovendien vaak dagen van zo'n zeventien uur, wat door de invoering van sluitingstijden moet worden beperkt.

Minimumleeftijd

Het college besloot ook de minimumleeftijd voor prostituees te verhogen van 18 naar 21 jaar. Uit onderzoek blijkt dat juist jonge vrouwen vaker slachtoffer zijn van bijvoorbeeld gedwongen prostitutie en andere vormen van uitbuiting. "Bovendien vraagt de aard van het werk ook een zekere mate van volwassenheid", aldus het stadsbestuur.

Verder krijgen exploitanten meer verantwoordelijkheid om misstanden tegen te gaan. Zo moeten ze een bedrijfsplan hebben waarin staat hoe ze de rechten van prostituees beschermen. Ook moeten ze met potentiële werkneemsters een intakegesprek houden waarin duidelijk moet worden of ze zelfredzaam genoeg zijn om in de prostitutie te kunnen werken.

De gemeente hoopt met de maatregelen misstanden als uitbuiting en mensenhandel in de prostitutie beter te kunnen aanpakken. Eerder deze maand bleek al dat Amsterdam onderzoekt of op korte termijn een verplichte taaltoets voor prostituees kan worden ingevoerd.