Koning Willem-Alexander en koningin Maxima gaan op 30 april na de abdicatie in het Paleis op de Dam en de inhuldiging in de Nieuwe Kerk in Amsterdam naar het IJ voor een tocht over het water. 

Dat maakt burgemeester Eberhard van der Laan woensdagochtend bekend op een persconferentie in Amsterdam. De burgemeester noemt het "een eer en een verantwoordelijkheid" dat de troonswisseling in zijn stad plaatsvindt.

Het koningspaar stapt 's avonds op een boot bij het filminstituut Eye aan de noordoever. De route tussen de Dam en Amsterdam-Noord leggen ze af per bus. De vaartocht trekt langs het Oeverpark via de noordkant van het IJ naar de kop van het Java-eiland en eindigt aan de overkant bij het Muziekgebouw aan het IJ.

Tussen 20.30 uur en 21.00 uur wordt de feestdag in Amsterdam afgesloten met saluutschoten.

Massa

Van der Laan: "We hebben voor het IJ gekozen om het uitzicht. Maar het biedt ook de meeste mogelijkheden aan een grote mensenmassa. We kunnen niet iedereen op de Dam ontvangen."

"Iedereen in de stad snapt dat het moeilijk is om de twee evenementen samen te organiseren. Maar we willen Amsterdam op zijn paasbest laten zien."

De stad gaat overigens niet hermetisch op slot en wordt niet 'drooggelegd'. Wel houdt de burgemeester rekening met de mogelijkheid dat er moet worden ingegrepen als te veel mensen proberen de Dam te bereiken. Het IJ zal wel afgesloten zijn voor reguliere scheepvaart.

De gemeente heeft nog geen locatie gereserveerd voor demonstraties, Van der Laan belooft daar echter in de komende weken op terug te komen.

Video: Van der Laan over vaarroute koningspaar:

'Sensation Orange'

Tijdens de vaartocht over het IJ zullen diverse artiesten optreden. Wie dat zijn maakt de gemeente nog niet bekend. Willem-Alexander en Maxima varen overigens niet in de veelbesproken 'koningssloep', onder meer omdat de politie dit niet verantwoord acht in verband met de golfslag op het IJ.

Voor de Noord-Hollanders die elk jaar in grote getale koninginnedag in Amsterdam bezoeken, wil de burgemeester ergens in de provincie een groot dancefeest organiseren. Het thema zal dan 'Sensation Orange' zijn.

Kosten

De inhuldiging en de reguliere koninginnedag zullen Amsterdam zo'n 7 miljoen euro kosten. Een groot deel van dat geld gaat op aan veiligheidsmaatregelen, aldus Van der Laan. Amsterdam heeft het Rijk gevraagd om een bijdrage en zoekt daarnaast ook sponsoren. 

De burgemeester heeft nog geen schatting van het aantal mensen dat op 30 april naar Amsterdam komt. "Ons motto is: Iedereen is welkom in Amsterdam, maar als je echt iets wilt zien kun je misschien beter naar de televisie kijken", aldus Van der Laan.

Achter het Centraal Station komen twee grote schepen te liggen om te voorkomen dat mensen daar iets kunnen zien. De politie hoopt er zo voor te zorgen dat er geen mensenmassa vlak achter het station blijft hangen om het nieuwe koningspaar te zien varen.

Abdicatie

Op 30 april tekent koningin Beatrix om 10.00 uur in het paleis de Akte van Abdicatie, daarna verschijnen de nieuwe koning en koningin op het balkon van het paleis aan de Dam. Om 14.00 uur volgt de inhuldiging in de Nieuwe Kerk.

Naast de troonswisseling staat de hoofdstad op 30 april ook in het teken van een 'gewone' koninginnedag. Ook de reguliere koninginnenacht vindt gewoon doorgang. Op de avond van de inhuldiging is er bovendien een 'koningsnacht' met onder meer een 'koningsbal' op het Museumplein. 

Alles over de aanstaande troonswisseling l Koninginnedag-dossier