Meerdere bedrijfspanden en woningen zijn dinsdag in Noord-Brabant, Gelderland en België doorzocht in een onderzoek naar fiscale fraude met voornamelijk varkensvlees. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft een vleeshandelaar aan de fraude mogelijk tonnen verdiend. Met behulp van vals opgemaakte facturen zou de verdachte veel winst hebben gemaakt. Hij leverde het vlees vooral aan Chinese restaurants.

Samen met nog vijf verdachten wordt de handelaar verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte. De zaak staat volgens een woordvoerster van het functioneel parket van het OM los van alle tumult en onderzoeken rondom paardenvlees. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De Belastingdienst neemt de tientallen restaurants en andere klanten van de handelaar onder de loep om te kijken of zij hebben gefraudeerd met btw en winstbelasting.

Vastgoed

De doorzoekingen werden gedaan door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) en vonden ook plaats in transportbusjes. Er is ook beslag gelegd op vastgoed van de verdachten.

Het OM vermoedt dat de verdachten meer vlees leverden aan afnemers dan op de facturen stond vermeld. Via ondernemingen in België en Luxemburg werd het geld witgewassen. De staat zou daardoor tonnen aan belastinginkomsten hebben misgelopen.