Twee verdachten uit België die zich ruim een maand geleden meldden bij de Nederlandse politie voor de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven komen dinsdagmiddag voorwaardelijk vrij.

De rechtbank in Den Bosch heeft dat gemeld.

De jongens (15 en 17 jaar) moeten zich houden aan een lange reeks strenge voorwaarden. Ze mogen bijvoorbeeld niet in Eindhoven komen, krijgen huisarrest en mogen geen contact hebben met de medeverdachten.

Advocaat Peter van de Laar van de 17-jarige jongen uit Vosselaar zegt dat zijn cliënt ook naar een andere school moet waar hij intern zit. Hij moet meewerken aan een onderzoek naar zijn geestvermogens en heeft een meldplicht, wist de raadsman nog op te sommen.

Verlenging

Het Openbaar Ministerie had gevraagd om verlenging van het voorarrest maar legt zich neer bij de beslissing van de kinderrechter, aldus een woordvoerster.

Beelden van de mishandeling veroorzaakten vorige maand veel verontwaardiging en een heksenjacht naar de daders. Alle acht verdachten zijn nu op vrije voeten. Vijf verdachten die zich bij de Belgische politie meldden, wachten op een definitieve beslissing van de rechter over hun uitlevering.