Een 16-jarige jongen uit Castricum moet een taakstraf uitvoeren omdat hij in oktober 2012 met klierend fietsgedrag schuldig was aan de dood van een 62-jarige fietsster.

Dat heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag bepaald.

De puber reed 11 oktober vorig jaar samen met twee jongens achter de vrouw, greep de mand achterop haar fiets vast en liet zich voortrekken. Toen hij de mand weer losliet, keek de vrouw om, verloor haar evenwicht en smakte tegen een boom naast het fietspad. Door de klap liep de vrouw zwaar letsel aan haar hoofd op waaraan ze negentien dagen later overleed.

De rechtbank rekent het de tiener zwaar aan dat hij zich na de valpartij niet om het slachtoffer bekommerde, maar gewoon doorfietste. De Castricummer werd veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.

Vergoeden

Ook moet hij zich verplicht laten begeleiden door Jeugdzorg. De jongen moet bovendien de ruim 4000 euro vergoeden die nabestaanden betaalden voor de begrafenis van het slachtoffer en de grafsteen.

De straf pakte lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Als het aan Justitie lag, had de jongen ook een voorwaardelijke celstraf en een leerstraf gekregen. De rechtbank achtte echter niet bewezen dat de fatale valpartij van de vrouw uiteindelijk werd veroorzaakt doordat de jongen tegen de fiets van de vrouw aantrapte.