Nederland mag terreurverdachte Sabir K. uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de rechter dinsdag in een kort geding besloten.

De Verenigde Staten willen K. berechten voor het beramen van aanslagen voor terreurorganisatie al-Qaeda.

In de voorlopige aanklacht die nog niet openbaar is gemaakt, staat dat K. volgens de Amerikanen in 2010 een plan heeft gesmeed voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse basis in Afghanistan.

Moordplannen

Enkele jaren eerder zou hij in de buurt van het kamp mortiergranaten hebben verstopt voor een aanval. K. is volgens de Amerikanen in september 2007 met medestrijders de grens van Pakistan naar Afghanistan overgestoken om de moordplannen uit te voeren.

Minister Ivo Opstelten gaf eerder al zijn toestemming voor de uitlevering. Hij stelde wel de voorwaarde dat de VS toezeggen hem te laten behandelen voor zijn psychische problemen. Zonder die voorwaarde zou K. niet worden uitgeleverd.

Pakistan

Pakistan zette hem op het vliegtuig naar Nederland, waar hij op Schiphol direct in de boeien werd geslagen. Sindsdien (april 2011) wacht hij op zijn uitlevering.

K. zat 8 maanden vast in Pakistan. Hij zegt toen te zijn gemarteld met medeweten van de Amerikanen. De rechter stelt in de uitspraak datdaarvoor geen redelijke verdenking bestaat en dat nader onderzoek daarnaar niet nodig is.

Spoedmaatregel 

Advocaat André Seebregts stapt naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, kondigde hij direct aan. Hij heeft het hof om een spoedmaatregel gevraagd. ''Dat houdt in dat het hof een opdracht aan Nederland kan geven om hem niet uit te leveren zolang bij dat hof wordt geprocedeerd of de uitlevering in strijd is met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.''

Dat verdrag is in de ogen van Seebregts geschonden, omdat er in zijn visie een redelijke verdenking is dat de Amerikanen medeverantwoordelijk zijn voor de folteringen in Pakistan en de Nederlandse overheid weigert daarnaar onderzoek te doen. ''Ik hoop dat het hof dat ook vaststelt'', zei hij.

Seebregts liet weten dat de landsadvocaat heeft toegezegd dat Sabir K. niet voor 5 maart wordt uitgeleverd. Een uitspraak van het Europese hof wordt voor die datum verwacht.