Groningen Airport Eelde (GAE) is dinsdagochtend gesloten na de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. 

Een gebied in een straal van 500 meter rond de vindplaats is afgezet en ontruimd. Daaronder vallen ook alle bedrijfsgebouwen van het vliegveld. Ook de doorgaande weg langs de luchthaven is afgesloten. ''Want de bom ligt bovengronds, in de bak van een graafmachine'', zegt een woordvoerder van de marechaussee.

Hulpdiensten en gemeente Tynaarlo hebben ook een aantal woningen ontruimd in de buurt van het vliegveld.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingeschakeld. Die moet beoordelen of het explosief kan worden vervoerd of ter plekke tot ontploffing wordt gebracht. Het is onbekend of de bom nog op scherp staat.

Er staan dinsdag maar enkele vluchten gepland op Groningen Airport Eelde. Het is nog niet bekend of die komen te vervallen of dat de toestellen uitwijken naar een andere luchthaven.

Graafwerkzaamheden

De bom werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden op het vliegveld, waar wordt gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan van 1900 naar 2500 meter. Het graafwerk is direct gestaakt.

Vliegveld Eelde, zoals de luchthaven vroeger heette, werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als zogeheten Einsatzhafen gebruikt, een vliegveld ter ondersteuning. Het heeft in de oorlogsjaren geen rol van betekenis gespeeld en is voor zover bekend niet echt een doelwit geweest voor de geallieerden.

Wel zijn er veel ongelukken geweest met Duitse vliegtuigen. Het is nog onduidelijk of het explosief van Duitse of geallieerde makelij is.