Advocaat Bram Moszkowicz wordt niet strafrechtelijk vervolgd op basis van een aangifte van een ex-cliënt.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt. De advocaat wordt ook niet vervolgd voor zijn conflict met de Belastingdienst.

Moszkowicz heeft die zaak geschikt en overige aantijgingen worden behandeld bij de tuchtrechter. Het OM laat aan NU.nl weten een strafrechtelijk onderzoek 'niet opportuun' te vinden.

Aangifte

Moszkowicz stond de man in 2008 bij in een drugszaak. De ex-cliënt, B., zit momenteel zijn straf uit in het Drentse Veenhuizen.

Hij heeft zijn klachten over Moszkowicz ook aangekaart in de tuchtzaak waarin de Raad van Discipline de advocaat in oktober voor het leven schorste. In november deed B. aangifte bij justitie.

B. zegt dat een vriend 60.000 euro contant aan Moszkowicz heeft betaald om de verdediging in de drugszaak te voeren. De raadsman schreef daar geen kwitanties voor uit. B. diende een klacht in bij de Orde van Advocaten omdat Moszkowicz niet wilde verantwoorden wat hij voor het honorarium had gedaan.

Niet betaald

Op aandringen van de deken legde Moszkowicz later alsnog verantwoording af, zegt B.’s advocaat, Meindert Doornbos. De strafpleiter kwam daarbij uit op 40 mille. B. eiste daarop 20.000 euro terug, maar volgens Doornbos is er niet betaald.

Doornbos noemde de boekhouding van Moszkowicz onlangs ''frauduleus''. Kwitanties die Moszkowicz later liet zien, zouden niet kloppen.

Er loopt ook nog een civiele procedure in dezelfde zaak, daarom hoeft de zaak niet strafrechtelijk te worden vervolgd, aldus het OM. Volgens het rechtsbeginsel kan iemand niet twee keer voor hetzelfde vervolgd worden.

Lichtpunt

Moszkowicz is blij met de beslissing van het OM. ''Het is een lichtpunt in een overigens zeer zware tijd'', zei Moszkowicz dinsdag over het besluit.

Daarmee verwees hij naar het oordeel van de tuchtrechter, die hem in oktober uit zijn vak zette, onder meer omdat hij grote bedragen contant aannam. Ook had hij zijn administratie niet op orde, ging hij niet goed met cliënten om en volgde hij geen bijscholingscursussen.

Die zogenoemde schrapping van het tableau is niet definitief en loopt nog bij het Hof van Discipline. Deze hogere tuchtrechter velt op 22 april een oordeel over Moszkowicz.

Makkelijk

Het is te makkelijk om deze zaak op het bordje van de tuchtrechter en de civiele rechter te leggen, zegt Doornbos in een reactie op de beslissing van het OM.

"Het gaat hier om strafbare feiten. Die hoort het OM aan de rechter voor te leggen en die moet oordelen. Normaal wordt fors opgetreden bij zulke feiten. Er hoort geen onderscheid gemaakt te worden, omdat het nu om Moszkowicz gaat."

"Als er een strafrechtelijk onderzoek moet plaatsvinden loopt het OM, bijvoorbeeld bij een doorzoeking, aan tegen de geheimhoudingsplicht van een advocaat. Dat houdt in dat de deken bij het hele onderzoek aanwezig moet zijn. Ik lees tussen de regels van het bericht van het OM door dat het gewoon geen zin heeft in al dat gedoe", aldus Doornbos.