Bij een vleesbedrijf in Oss is vlees verhandeld dat werd aangemerkt als 100 procent rundvlees maar het bevatte ook paardenvlees.

Justitie is tegen dit bedrijf en tegen een onderneming in Breda een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maandag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrijf in Oss wordt ervan verdacht dat het paardenkarkassen uit Nederland en Ierland verwerkte tot vleessnippers, die mengde met snippers rundvlees en verkocht als puur rundvlees.

Bij het bedrijf in Breda zijn geen sporen gevonden van verboden medicijnen, maar omdat de administratie pas recent beschikbaar kwam, loopt het onderzoek nog. Zo wordt nog uitgezocht waar het uit Roemenië afkomstige vlees heen is gegaan, aldus Dijksma.

Eerste resultaten

De bewindsvrouw maakte de eerste resultaten bekend van het onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), dat nog zeker tot eind maart loopt.

Bij de meeste van de in totaal ruim 370 monsters die zijn genomen bij bedrijven variërend van slachthuizen tot supermarkten, is geen paardenvlees tussen rundvlees aangetroffen. Ook zijn in de gecontroleerde stalen paardenvlees geen medicijnen aangetroffen die niet in de voedselketen mogen komen.

Dijksma meldt dat in 203 onderzochte monsters niets bijzonders is aangetroffen. De NVWA heeft bij dit grootschalige onderzoek zo'n 160 bedrijven in beeld waar monsters worden genomen van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt.

Etiket

In januari bleken rundvleesproducten in Engeland en Ierland paardenvlees te bevatten zonder dat dit op het etiket stond. Nadien bleken in meer landen producten in de handel die onvermeld het relatief goedkope paardenvlees bevatten.

De staatssecretaris sprak in Brussel met haar collega's over de aanpak van de fraude met paardenvlees. Ze deed een oproep voor een Europees register voor mensen en bedrijven die al zijn veroordeeld voor bedrog met voedsel.

''Zo kan informatie met andere landen worden gedeeld en kunnen we het netwerk meer sluitend krijgen'', meent de bewindsvrouw.

Runderlasagne

De NVWA heeft vorige week het kantoor van vleeshandelaar Windmeijer Meat Trading (WMT) in Breda opengebroken, doorzocht en papieren meegenomen. Een woordvoerder heeft dat maandagavond bevestigd.

Bij de vleeshandelaar is onderzoek gedaan vanwege een melding uit Groot-Brittannië over paardenvlees in runderlasagne. De NVWA wil de administratie hebben om de bestemming van het paardenvlees uit Roemenië te traceren, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maandag in een toelichting aan de Tweede Kamer.

WMT handelt met Draap, een bedrijf van Nederlander Jan Fasen dat door Franse en Britse media expliciet wordt genoemd als de schakel tussen slachterijen in Roemenië en de diepvriesmaaltijden die paardenvlees bevatten in plaats van rundvlees.

Opslag

Paardenvlees van WMT ligt nog steeds opgeslagen bij vrieshuis Nemijtek op hetzelfde terrein in Breda. Nemijtek krijgt geen contact met de eigenaren. De directeur is spoorloos.

WMT en directeur Hans W. (55) en Jan Fasen zijn vorig jaar veroordeeld voor fraude met halalvlees. Geïmporteerd paardenvlees werd verkocht als halal geslacht rundvlees uit Nederland. Fasen kreeg 1 jaar cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hans W. kreeg een werkstraf van 160 uur plus een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Zijn bedrijf kreeg een boete van 20.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Nemijtek heeft besloten te stoppen met opslag van (paarden)vlees, aldus manager Jeffrey Grootenboer maandag. ''Het risico staat niet in verhouding tot de opbrengst'', legde hij uit. Nemijtek slaat vooral bevroren groente, fruit en sap op.