Twee vermeende hoofdrolspelers van de rellen in Haren moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt een flinke poos de cel in.

Het OM eiste maandag celstraffen tot anderhalf jaar, waarvan een deel voorwaardelijk, tegen het tweetal. Het gaat om de hoogste strafeisen tot nu toe in het proces.

De twee mannen van 18 jaar en 25 jaar oud uit Bolsward en Niehove (Groningen) waren volgens het OM nadrukkelijk aanwezig in de frontlinie tijden de zogeheten Facebookrellen in het Groningse dorp.

Zij staken onder meer een geparkeerde auto in de brand. Volgens de brandweer was dit levensgevaarlijk voor andere relschoppers in de buurt.

Voorwaardelijk

De 25-jarige verdachte hoorde een celstraf van 1 jaar, waarvan 4 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Het OM eiste tegen de 18-jarige man 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Hij wordt gezien als een van de hoofdverdachten, omdat hij andere relschoppers aanmoedigde om de mobiele eenheid te lijf te gaan. Hij was niet aanwezig tijdens zijn rechtszaak; hij is op de vlucht geslagen. Er is een Europees arrestatiebevel van kracht.

Beide mannen zouden van het OM ook nog 1500 euro moeten storten in het speciale schadefonds voor slachtoffers van de rellen.

De rechter doet in deze zaak op 11 maart uitspraak.