Ruim dertig Nederlandse kippenbedrijven zijn mogelijk betrokken bij een Duitse fraudezaak met biologische eieren.

Ze zouden kippen hebben geleverd aan de verdachte bedrijven in Duitsland. Dat meldt de NOS maandag op basis van justitie in Oldenburg.

Enkele honderden Duitse pluimveehouders worden ervan verdacht eieren ten onrechte als biologisch op de markt te hebben gebracht.

De legkippen werden niet op de voorgeschreven manier gehouden. Zo werden te veel kippen in een stal gehouden en werden mogelijk ook andere wetten voor dierenwelzijn overtreden.

Dubbele vrachtbrieven

De betrokken Nederlanders zouden dubbele vrachtbrieven bij de kippen hebben geleverd. Op een stond het juiste aantal leghennen en op een tweede stond een lager aantal.

De nepbrief kan gebruikt worden om te bewijzen dat de betreffende boer niet te veel kippen in zijn stal heeft. Naar verluidt hebben miljoenen eieren ten onrechte het predicaat bio-ei gekregen.

Hulp

De Duitse justitie heeft de Nederlandse justitie om hulp gevraagd, maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend. Een woordvoerder bevestigde dat ''verschillende rechtshulpverzoeken'' zijn ingediend, maar kon niets zeggen over de inhoud.

Bij honderden Duitse boerenbedrijven zou inmiddels onderzoek zijn gedaan. Het is volgens de Duitse justitie zeker dat miljoenen biologische eieren zijn verkocht, die dat label ten onrechte droegen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wilde maandagavond geen details prijsgeven. ''We weten ervan en we zitten erbovenop'', stelde ze. ''We hebben goed samengewerkt met de Duitsers om hen ook te helpen deze zaak aan het rollen te krijgen.''

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) liet weten dat Duitse eierproducenten niet exporteren naar Nederland. De NVWA deed afgelopen jaar onderzoek naar de Nederlandse pluimvee-industrie.

De organisatie hield in september in Nederland twee directeuren van een eierbroederij uit Gelderland aan. Eieren zouden ten onrechte het predicaat scharrelei of vrije-uitloopei hebben gekregen.

Korte tijd daarvoor waren al drie pluimveehouders uit Friesland, Limburg en Noord-Brabant aangehouden. Zij zouden scharrel- of vrije-uitloopeieren in de handel hebben gebracht die niet voldeden aan Europese richtlijnen en de Landbouwkwaliteitswet.

Ze zouden per hok meer leghennen hebben gehouden dan toegestaan. Ze zouden bovendien valse facturen hebben geleverd om de te veel gehouden kippen uit de boeken te houden.