Bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam is maandagmiddag de Februaristaking in 1941 herdacht.

Tijdens de Februaristaking, een actie die twee dagen duurde, legden tienduizenden mensen het werk neer uit verzet tegen de razzia's waarbij meer dan 400 Joodse mannen door de Duitse bezetters werden opgepakt en afgevoerd.

''Vandaag herdenken wij deze indrukwekkende daad van verzet van velen'', zei burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen in een toespraak.

''Mensen die zich openlijk verzetten tegen onderdrukking en vernedering.'' Hij riep verder op ook in deze tijden waakzaam te blijven. ''Anno 2013 zijn er nog steeds regimes die onderdrukken, vernederen en mensen dwingen tot verzetsdaden.''

Pamflet

Het pamflet van de Februaristaking van 1941, waarin werd opgeroepen het werk neer te leggen, is volgens Van Zanen het twitterbericht van nu. ''Met oproepen tot het stoppen van wreedheden en het opkomen voor medemensen.''

Na de toespraak las voormalig nieuwslezeres Noraly Beyer enkele gedichten voor, waarop rond 17.00 uur het defilé langs de Dokwerker begon.

De staking had destijds plaats in zowel Amsterdam als omliggende regio's. De Duitsers maakten na enkele dagen met geweld een einde aan de staking.