AMSTERDAM - Bij een grote zoekactie in het IJ in Amsterdam hebben de politie en marine maandag geen lichaamsdelen aangetroffen.

Wel vonden marineduikers op de bodem van het IJ een auto en een bestelbusje. Onderzoek moet uitwijzen of het geborgen autowrak iets met de op 30 januari gevonden mannelijke romp te maken heeft.

De politie heeft het bestelbusje op de bodem van het IJ laten liggen. De zoekactie bij de NDSM-werf is volgens een politiewoordvoerster afgerond. Het is volgens haar nog niet bekend of er binnenkort nog eentje volgt.

Sonar

Samen met de politie zochten vijf marineduikers in het water bij de NDSM-werf tevergeefs naar armen, benen en een hoofd die bij de romp horen. De marine zette hierbij hoogwaardige sonarapparatuur in.

Met een op afstand bestuurbare onderwaterrobot bracht het marinepersoneel de bodem in kaart zodat duikers gericht konden zoeken naar verdachte objecten. Het duikpeloton opereerde vanaf een vaartuig dat speciaal daarvoor is uitgerust.

Plastic Pakket

Na een tip van een voorbijganger vond de politie eind januari een blauw plastic pakket in het IJ, waarin de romp van een man was verpakt. De politie vroeg daarna in verschillende opsporingsprogramma's op televisie aandacht voor de moordzaak.

De identiteit van het slachtoffer is tot op heden niet bekend bij de politie. De politie in Amsterdam tast in het duister over mogelijke scenario's achter het misdrijf.

Getuigenverklaringen

De marine zocht maandag op twee locaties in de omgeving van de NDSM-werf. Op basis van onderzoek naar de stroming in het IJ vermoedt de politie dat het pakket niet ver is afgedreven voordat het werd gevonden.

Volgens een politiewoordvoerster was de tweede zoeklocatie gebaseerd op getuigenverklaringen. ''We hebben een aanleiding om te vermoeden dat ook daar iets kan liggen. De twee zoeklocaties liggen niet ver uit elkaar'', zei ze.