AMSTERDAM - Meer Nederlanders zijn zich vorig jaar Europeaan gaan voelen. In het begin van 2012 zei 60 procent van de Nederlanders zich nog Europees te voelen, aan het einde van het jaar steeg dit naar 67 procent.

Dit blijkt uit de maandag gepubliceerde Eurobarometer, een periodiek onderzoek van de Europese Commissie. 

Jongeren voelen zich minder Europees dan ouderen boven de 55 jaar, zo valt op. Op de vraag 'voelt u zich burger van de Europese Unie' antwoordde 72 procent van de 55- plussers, de generatie die de oprichting van de EU heeft meegemaakt bevestigend; tegenover 63 procent van de jongeren.

Luxemburg

Mensen die zelf aangeven tot de hogere klasse te behoren voelen zich meer Europees dan Nederlanders die zeggen tot de arbeidersklasse te horen: 80 tegenover ruim 50 procent.

Nederland behoort tot een van de middenmoters in de EU qua Europees gevoel. Van de Duitsers, Spanjaarden en Polen voelt meer dan 70 procent zich Europeaan. In Luxemburg voelen mensen zich het meest Europees met 87 procent.

Klik op de landen om meer informatie te zien. De gegevens zijn afkomstig van Europese Commissie. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Euro

Europeanen zijn daarmee in het afgelopen jaar positiever geworden over de EU, ondanks de economische crisis die vorig jaar een nieuw hoogtepunt bereikte.

In heel Europa zijn mensen wel negatiever geworden over de euro. In Nederland daalde het aantal mensen dat de euro als positief resultaat van de EU zag van 31 naar 26 procent, in heel Europa daalde het aanzien van de euro van 21 naar 18 procent.

Het vrij verkeer van mensen en goederen (36 procent), vrede (33 procent) en de uitwisseling van studenten (18 procent) noemen Nederlanders het vaakst als positief effect van de EU.

Schuldencrisis

In 2012 hebben de Europese leiders een flink aantal afspraken gemaakt om de schuldencrisis te temperen, zoals bijvoorbeeld het instellen van een permanent noodfonds voor noodlijdende landen als Griekenland en Spanje, afspraken over het bankentoezicht en de toezegging van de ECB om 'alles te doen om de euro te redden'.

Opmerkelijk genoeg vinden minder Nederlanders dan voorheen dat het een taak van de EU is om de crisis te bestrijden. In 2011 vond nog meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) dat de EU daarin een taak had, aan het einde van 2012 daalde dit naar 36 procent.

Van alle Europeanen vindt wel bijna 50 procent dit een taak van de EU.

Economie

In heel Europa is men negatiever geworden over de economische vooruitzichten. 40 procent van de Europeanen denkt nu dat het slecht gaat met de nationale economie, tegenover 36 procent eerder. 

In Nederland vindt bijna 60 procent dat het slecht gaat met de eigen economie. In België en Frankrijk is men beduidend negatiever, daar beoordeelt respectievelijk 79 procent en 90 procent de eigen economie als slecht. In landen als Spanje en Italië is men het negatiefst over de eigen economie met 98 en 91 procent.

Klik op de landen om meer informatie te zien. De gegevens zijn afkomstig van Europese Commissie. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen