AMSTERDAM – De productie van hernieuwbare elektriciteit kwam in 2012 uit op 12,2 miljard kilowattuur en was daarmee iets hoger dan in het voorgaande jaar.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend. Duurzame energie maakt tien procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland uit.

Terwijl de productie uit biomassa gelijk bleef, nam de elektriciteitsproductie uit wind toe met vier procent door uitbreiding van de capaciteit. Vorig jaar kwam 40 procent van de productie van hernieuwbare elektriciteit uit windenergie.

Bijna 60 procent van de productie van hernieuwbare elektriciteit komt uit biomassa. Daarbij gaat het om het verbranden van organisch afval in afvalverbrandingsinstallaties, het meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales, de productie van elektriciteit uit biogas en overige biomassaverbranding.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen