AMSTERDAM - Bij een uitgebreide zoekactie op het IJ in Amsterdam zoeken de politie en duikers van het leger maandag naar lichaamsdelen.

Dat meldt RTV Noord-Holland. Een politiewoordvoerder kon niet direct uitleg geven over de zoekactie.

In de rivier werd eind vorige maand een romp gevonden. De politie zou hopen ledematen te vinden die bij de romp horen.

Onder meer Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de zaak. Dat leverde ook tips op, maar het is nog altijd niet bekend wie het slachtoffer is.

Sonarapparatuur

De marine zet hoogwaardige sonarapparatuur in bij de grote zoekactie. ''Met een op afstand bestuurbare onderwaterrobot brengt het marinepersoneel de bodem in kaart zodat duikers gericht kunnen gaan zoeken naar verdachte objecten'', zegt een woordvoerster van het ministerie van Defensie. Het duikpeloton opereert vanaf een vaartuig dat speciaal daarvoor is uitgerust. ''De duikers gaan zo snel mogelijk het water in zodra het zoekgebied in kaart is gebracht.'' De zegsvrouw kan niet zeggen hoe lang de zoekactie in beslag neemt.

Een deel van het IJ is volgens de regionale omroep afgezet voor onderzoek. Er wordt op twee locaties gezocht.

Een voorbijganger merkte 30 januari een blauw pakket op in het IJ, ter hoogte van de NDSM-werf, en lichtte de politie in. Nadat duikers het pakket uit het water hadden gevist bleek het om een menselijke romp te gaan.